Monday, July 7, 2014

KENAPA SAYA CUTI TANPA GAJI?

Alhamdulillah baru selesai sahur. Makan Nasi Ayam semalam yang Emak masak masa berbuka. Rasanya tahun ini, hari ni lah hari pertama saya sahur nasi. Sepanjang 7 hari yang lepas, saya cuma ambil Cinch Shake bersama ESP, quaker oat dan segala vitamin untuk bekalan sepanjang hari. Tapi harini punya Nasi Ayam tak boleh ditolak. Nanti terbayang-bayang sepanjang siang. Hihihihi.

Anyway, ramai yang tak tahu dan mungkin juga ada yang tahu, bahawa saya sedang Cuti Tanpa Gaji bermula Mac 2014. Tempoh yang saya ambil ialah 6 bulan dan bakal berakhir pertengahan bulan Ogos nanti. Kenapa saya buat begini? Kenapa saya nekad mengambil CTG? Apa dah banyak ke duit yang Shaklee bagi? Hahaha spekulasi sangat kan soalan.

To be honest, saya buat semua ini kerana anak-anak dan Emak saya (dan diri saya juga tentunya!). Tak tahulah nak bagi jawapan spesifik. But, I really love and enjoy spending my time dengan orang-orang yang saya sayang ini. Mula-mula nak buat keputusan untuk CTG tu, memang berbelah bahagi juga. Saya masih sayang kerja saya, tapi terlalu banyak kekangan (terutama di hati saya) yang menghalang atau lebih tepat, berat hati je dengan kerja hakiki (atau mungkin pemalas?)

Bila saya tulis begini, mesti orang fikir saya tak kenang budi kerja gomen.
Tapi beginilah.

Saya agak selalu memonteng kerja, MC dan cuti dengan pelbagai alasan. Kadang-kadang anak tak sihat. Kadang-kadang Emak tak sihat. Kadang-kadang diri saya sendiri tak sihat (atau pemalas juga?). Selalu ada sahaja benda yang buat saya tak perform di tempat kerja. BUKAN SEBAB SHAKLEE. Perkara ni dah berlaku lama. Cuma sebelum ni saya tak kenali potensi diri. Apa yang saya tahu, saya kena pergi kerja dan hujung bulan dapat gaji. Itu sahaja. Nak atau tak nak, saya kena kerja juga. Suka ke tak kena hadap juga. 

Pergi kerja pagi sebelum jam 7 pagi dan pulang lewat petang. Stress dan penat di tempat kerja, balik rumah anak-anak inginkan perhatian, saya kurang layankan. Sampai Nashriq setiap hari request, "Mama harini jangan pergi kerja eh? Mama mandikan Nashriq, Mama main dengan Nashriq, kita berbual-berbual", saya jadi sedih. Kemuncak keadaan bila Najah dah tak mahu naik rumah pengasuh. Menangis melalak yang amat nak ikut saya pergi kerja. Hati saya meronta setiap kali pagi nak pergi kerja. Sebab nak kejut anak-anak bangun pagi dan hantar mereka ke rumah nenek dan pengasuh. Ditambah, Emak saya yang jaga Nashriq pon dah tak berapa sihat. Menguatkan lagi keputusan saya untuk CTG.

Shaklee sebagai MEDIUM. Shaklee bagi saya peluang untuk tekad CTG.

Bila orang tanya, "CTG sebab nak fokus bisnes ke?", saya jawab tidak jugak. Fokus utama memang anak-anak, keluarga dan Emak. Shaklee bantu realisasikan impian sahaja. Kalau saya tak buat Shaklee, mungkin sukar juga saya nak CTG sebab tak ada pendapatan sampingan. Syukur Alhamdulillah sebab pendapatan Shaklee memang boleh cover segala potongan yang ada dalam slip gaji kerja kerajaan saya, dan boleh cover semua perbelanjaan bulanan macam biasa dan siap boleh buat simpanan! Allah, saya tak suka cerita pasal ni sebab tak mahu nampak riak. Tapi syukurlah, saya bertemu Shaklee dan berani keluar dari comfort zone saya. Kalau tak, mungkin selamanya saya kerja dari pagi sampai petang, dapat gaji ratusan ringgit selepas ditolak potongan hutang dan duitnya habis dalam masa sehari sebab bayar segala macam benda pulak.

Jadi, adakah saya akan naik kerja pertengahan bulan Ogos nanti?

Ini masih dalam perbincangan. Seronok sangat dah saya duduk rumah. Terlalu banyak perkara manis setiap hari berlaku. Anak-anak dalam jagaan saya, buat semua perkara bersama. Mereka ikut saya bekerja - pergi Shaklee, pergi pos barang, pergi COD ke customer. Duduk rumah saya coaching anak buah bisnes, mereka masih depan mata. Saya pergi mana-mana kelas tak rasmi oleh Shaklee pon boleh bawa anak-anak (but most of the time, Wahid offer diri jaga anak kat rumah kalau saya ada kelas). Kami bersama-sama setiap masa. 

Memang penat. Ya saya tak tipu memang penat. Tapi keseronokkan dan rasa kasih sayang itu melebihi segalanya. Ditambah lagi, saya dah tak hantar Nashriq ke rumah Emak saya, jadi kurang sikit beban Emak nak menjaga. Itu yang lebih penting bagi saya. Suami pon selalu kata, dia seronok tengok saya begini. Rumah dalam keadaan terjaga, anak-anak depan mata saya, dia nak pergi kerja pon tak risau. But of course dia risau saya drive ke sana ke mari. Tapi insya-Allah saya minta dia doakan saya dan anak-anak selamat setiap hari. 

Saya mohon juga doa rakan-rakan sekalian supaya dimudahkan jalan bagi saya yang seterusnya. Kalau boleh saya memang nak selamanya duduk rumah jaga anak-anak, sambil menjana pendapatan dari rumah tentunya. Saya tak mahu lagi terikat dengan tugasan hakiki. Jangan salah anggap, saya cuma sedar yang saya tak perform sebaiknya di jawatan hakiki (selalu MC, selalu cuti, selalu ponteng, kerja bertangguh, tidak cinta pada kerja), jadi saya tak mahu jadi tamak dan pentingkan diri sendiri kerana masih mahu kedua-dua pendapatan. Lebih baiklah saya lepaskan salah satu dan pilih yang lebih baik, insya-Allah. Semua atas izin dan gerak hati dari Allah jua.

Doakan saya.

Oklah nak bersiap-siap. Anak-anak pon tengah makan. Jadi saya boleh kemas rumah, basuh baju, sidai baju dan lepas ni saya ada coaching dengan anak cucu cicit dan lepastu saya nak ke Shaklee dan COD barang. Nampak pack kan jadual saya? Penat kan? Tapi bagi saya,

Do what you LOVE
LOVE what you do

Saya cintakan anak-anak
Saya cintakan keluarga saya
Saya cintakan Shaklee


Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

7 comments:

  1. Well done syah!..:)bangga dgn kamu...

    ReplyDelete
  2. tahniah!!!! yes dah ada geng!!

    ReplyDelete
  3. kalo keje swasta,takleh la cuti tanpa gaji..disuruh brenti ajer..
    semoga berjaya ye..

    ReplyDelete
  4. rasanya mcm dah bagi jawapan sekali ape langkah seterusnya lepas ni hehehe best of luck my friend ^__^

    ReplyDelete
  5. Sangat inspired sebab nampak depan mata...tq inspired me too..i follow

    ReplyDelete
  6. Adakah awak sudah membuat keputusan dengan baik?

    ReplyDelete

Salam Ukhwah!
Terima kasih kerana sudi komen :)

Copyright to AISHAH RAHIM
Designed by UMIESUEstudio 2015