Friday, June 29, 2012

Lagu Raya In The Office.

Puasa pon belum, dah bukak lagu raya. Iye, aku super over excited. :)

Tak tahu kenapa pagi ni halwa telinga nak dengar lagu Suasana Di Hari Raya by Anuar Zain dan Ellina. Lagu ni memang tersimpan baik dalam drive D. So tinggal play sahaja. Ya Allah, sungguh tak sabar nak sambut puasa tahun ni. Pastu nak raya pulak. Boleh bayang bertapa comelnya Nashriq pakai baju melayu dan Najah pakai baju kurung (hamboi puji anak sendiri nampak :p).

Back to 2009 memory lane, aku rasa lagu inilah yang Wahid terpaksa play berulang-ulang dalam kereta walau raya dah habis. Dek kerana tragedi you-know-you-read, Wahid terpaksa melayan isteri yang rindu nak sambut hari raya dengan gembira. Masa tu, aku akan menyanyi sekuat hati dalam kereta sambil menangis. Can you imagine?



Bagi aku waktu itu, takkan ada lagi hari raya yang menggembirakan. Tak akan ada. Setiap kali Syawal menjelang, aku hanya akan ingat Nashrah. Bagaimana hati aku tak tenang raya pertama itu dan sepanjang malam tak boleh tidur di Singapura sebab tak sedap hati. AKu hanya sempat sambut raya empat hari dan terus masuk wad atas sebab tersebut.

Aku ingat, memang itulah Syawal terakhir bagi aku.

Tapi bila Nashriq hadir Ramadhan kemudian (the next year), Syawal aku kembali bercahaya. Ditambah pulak Syawal yang lepas (tahun 2011), aku mengandungkan Najah. Tahun ini pulak, Syawal kali ini, ada dua orang cahaya hati ini yang akan menerangi hidup aku. I am so bless. Alhamdulillah.

Konsepnya? La-tahzan-innallaha-ma'ana.

Bersedih boleh. Tapi jangan lama-lama.

Insya-Allah, Allah tahu apa yang terbaik untuk kita semua.


Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Thursday, June 28, 2012

I Miss You. Always.

Lebih kurang jam 12.45 malam tadi, terima email notifications kat BB. Ada orang komen blog. Tengok nama, Kak Beeha rupanya. Yang pelik, dia komen kat entry lama. Entry ini. Entry yang aku coretkan lebih 2 tahun yang lepas. Waktu hati masih tidak menentu. Waktu aku sendiri dalam sendu. 

Kebetulan sebelum itu, berbual dengan seorang rakan Twitter yang sama-sama kehilangan anak di dalam kandungan setahun yang lepas. Kenapalah hari semalam terlalu banyak benda yang mengingatkan aku pada Nashrah? Lutut aku seakan goyang.

I really miss you baby. Kalau Nashrah fikir Mama dah ada Nashriq, dah ada Najah, Mama lupakan Nashrah. NO. Not at all. Setiap malam Mama tak lupa hantar hadiah untuk Nashrah. Mama tak dapat peluk cium Nashrah. Mama tak dapat tengok mata Nashrah. Mama rasa rindu gila. Rindu yang menggila-gila.

Ahh Tuhan....

Rindunya sampai sesak ke hidung. 

Menahan gigi di bibir.

Airmata laju lagi.

I miss you Nur Anis Nashrah. I miss you so much.

Al-Fatihah.


Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Wednesday, June 27, 2012

Bekalan Untuk Najah & Jadual Terkini.

Sudah 3 hari gigih bangun pukul 5.00 pagi semata-semata nak masakkan bekalan untuk Najah. Hari Isnin haritu buat bubur + carrot + ikan bilis pastu blender. Hari Selasa pon menu yang sama. So harini beralih arah ke Labu Lenyek (blender sebenarnya).


4 botol x 4oz susu ibu.
Satu mangkuk Labu Lenyek + balance bubur carrot semalam.


Aku bekalkan jugak biskut Heinz untuk Najah supaya makanan hariannya lebih variasi. Yelah, mana tahu kalau-kalau dia tak boleh terima menu yang aku masak, so ada biskut dia boleh makan. Takdelah dia lapar dan harapkan susu saje.

Jadual harian aku sekarang agak carca marba. Bila Wahid kerja shif malam (9.00 malam - 9.00 pagi), mulalah aku tak tentu arah. Nak nampak aku bersidai kat Twitter pon jarang-jarang. Selalu dapat scroll down timeline waktu nak tidurkan Nashriq. Pastu bila Nashriq dah tidur, dengan aku-aku sekali naik kapal. 

Pagi nak pergi kerja kena pergi sendiri. Kalau mood baik, aku akan tunggu bas dan Wahid akan tunggu kat port tertentu terus hantar aku pergi kerja. Kalau mood aku kelaut, sanggup aku laburkan RM15 sehari naik teksi dari Taman Cempaka pergi tempat kerja. Iye. Aku memang kena cepat-cepat belajar bawak kereta. By hook or by crook. Wahh seram bunyinya.

Pulang kerja, suami akan ambil. Dapatlah jumpa sekejap berbual-bual bergurau senda makan bersama sementara nak ke pukul 8.00 malam suami ke kantor semula. Lepas tu, bermulalah drama harian 3 beranak yang terkontang kanting sebab suami dan ayah pergi mencari rezeki.

Honestly, anak-anak memang lebih rapat dengan Wahid sebab Ayahnya penyabar. Wahid boleh layan Nashriq tengok video berejam-jam sampailah Nashriq terliuk lentok. Wahid boleh enjut Najah sampai setengah jam sampailah budak tu lena betul. Cuba sampai kat tangan aku, tengok Najah lena 5 saat je, terus bangun tengok TV. HAHAHAHAHA.

Bila Wahid tak ada ni, mulalah aku nak naik hangin cepat. Tengah enjut Najah, budak tu dah katup mata, jap lagi datang Nashriq "MAMAMAMAMAMAMAMAMAMAMAMAMA!!" dan Najah pon akan buka mata semula kui kui kui. Aku akan menarik nafas dalam-dalam sambil cuma menyabarkan diri. 

Begitulah setiap malam sampailah aku kena tutup pintu bilik dan biar Nashriq kat depan dengan Neneknya. Aku tidurkan Najah dulu, dan pastikan dia lena betul-betul. Bila line dah clear, baru angkut Nashriq masuk bilik dan buka video ke surah kegemaran dia. Make sure mulut kena ada puting kalau tak dia akan membebel dengan suara loud speaker dia tu sampai Najah terbangun semula.

Alhamdulillah waktu tidur malam tak ada apa-apa. It's just Nashriq suka tidur berpeluk, pastu aku kena susukan Najah. Akhirnya, Nashriq akan bawa diri pusing hadap dinding. Kesian! Memang kesian. Sometimes rasa sayunya hati tengok dia tertidur sendiri. Tapi apa boleh buat? Kalau Wahid ada, bolehlah dia berpeluk dua beranak.

Ahh. Aku dah taktau nak bebel apa lagi. Maka tamatlah entry ini. 



Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Tuesday, June 26, 2012

Set Berpantang Pilihan Saya.

Bersalin tiga-tiga anak, aku bukanlah pengguna jamu yang tegar. Beli memang beli. Tapi beli sekadar makan asal boleh. Jamu pilihan aku tentulah yang murah dan mudah dapat. Apa lagi kalau bukan Jamu Air Mancur. Boleh didapati di toko-toko jamu berhampiran anda. Ewahhh. :P

Kita lupakan kisah berpantang masa Nashrah. Sebab masa tu memang down kan? :)

So, kita bukak cerita berpantang masa Nashriq. Treng teng teng teng.

Umum rakan pembaca blog aku dah tahu yang aku memang pewai (lemah dan lunyai) masa berpantang Nashriq dulu. Kalau nak flash back balik, memang tak sanggup. I can still remember macam mana lemahnya badan aku ni dan super stress yang maha teruk! Kepala ni terasa berpusing dan sampai tak boleh buka mata. Badan ni menggigil-gigil sampai tak cukup 2 comforter pakai. Emak aku ingat, aku kena bentan sebab a week before, aku dan Nashriq warded HSAJB due to Nashriq's Jaundice. So dia fikir aku renyah turun naik lif nak breastfeed Nashriq.

Bila nurse melawat datang rumah, dia kata tekanan darah aku rendah gilos. Stress ke? Nurse tanya. Aku cakap tak. Muka awak pucat, bibir kering. Kenapa? Aku angkat bahu aje. Nurse tu pon advice untuk aku pergi Klinik Kesihatan dan check HB. Dia takut aku pengsan kang kat rumah siapa nak angkat. Aku dahlah berat. Eh tak, maksud dia, siapa nak tolong? Kan? 

Masa ni Wahid dah start kerja. So aku pergi KK dengan Abang Long berdua. Nashriq aku tinggalkan dengan Emak sebab takmau lagi renyah kan bawak baby kita nak check. So sampai aje KK, aku pon jalani rawatan macam biasa. Check BP, amik darah, check HB dan last sekali masuk bilik doktor.

"HB awak ni low sangat. 7.2 ni. Boleh pengsan tau". Kata Doktor sambil highlight kat nombor 7.2. 

"Masuk wad yek? Kita transfer darah". Sambil Doktor tadi terus menulis entah apa-apa. 

Airmata jatuh, jatuh dan jatuh....

"Kesian anak saya Doktor. Dia breastfeed."

"Kesihatan awak kena jaga dulu baru boleh kesian anak awak. Awak datang dengan siapa ni? Mana suami awak? Kita hantar awak naik ambulan okey?"

"Takpe Doktor. Saya balik rumah dulu. Nanti saya pergi hospital sendiri"

"Jangan tak pergi. Kalau apa-apa jadi kat awak, hospital tak tanggung"

Dan aku pon berlalu keluar bilik doktor dengan menangis. Ramai orang yang menunggu kat kerusi depan bilik doktor tu tidak aku hiraukan. Masa ni, dalam kepala aku cuma Nashriq. Macam mana dia nak susu? Aku tak ada stok. Bila nak pam? Sempat ke? Semuanya berlegar-legar.

Sampai aje rumah, aku bagitau Emak yang aku kena warded. Aku ingat lagi masa ni lagi 3 hari nak raya kot. So Kak Ngah ada kat rumah sebab nak kemas-kemas dan buat kuih raya. Tak panjang cerita, Kak Ngah terus bersiap nak escort aku ke HSAJB. Dia lah jadi peneman aku sementara tunggu Wahid bergegas pulang kerja terus ke HSAJB.

Sampai aje HSAJB, benda pertama yang Doktor check ialah luka kat 'bawah' tu ha. Dia kata, takut aku tumpah darah ke. Tapi memang tak ada. Dia tanya aku cukup makan ke? Aku cakap cukup. So apa problemnya? Mana semua darah pergi? Breastfeed? Stress? Entah. Aku pon tak tahu.

Doktor buat keputusan untuk tahan aku. Katanya, kalau HB masih low jugak, memang kena transfer darah. Aku cakap tak mahu. Doktor marah. Doktor kata sampai bila nak pening macam ni? HB low. Badan lemah. Aku minta masa 1-2 hari. Stay kat hospital. Rehat. Rileks. Mana tahu nanti darah aku datang balik. Eh?

Lalu bertapalah aku kat ward Gynae HSAJB berteman pam Pureen dan bekas-bekas dadih. Hahahaha. Tak boleh lupa saat-saat aku menumpang peti ais tempat penyediaan makanan wad untuk simpan susu. Cukup time, Wahid atau Abang Long akan datang amik sebab nak bagi Nashriq susu kat rumah. Masa ni nak mengejar demand Nashriq memang semput! 

Second day stay kat hospital, lagi 2 hari nak raya. Kiri kanan katil dah mula kosong. Doktor tanya, dah buat keputusan nak transfer darah? Aku cakap ok jelah sebab malas nak stay lama-lama kat situ. Doktor pon bagi arahan kat nurse suruh thaw-kan darah beku something like that. Kena ambil masa berapa jam entah nak tunggu darah betul-betul cair. So dalam masa menunggu tu, aku fikir-fikir balik pasal nak transfer darah.

"Kalau saya tak jadi nak transfer, boleh ke nurse?" Aku tanya kat nurse yang hantar makanan.

"Boleh. Tapi awak kena sign-lah. Nanti hospital tak tanggungjawab"

"Oklah. Saya tak jadi nak transfer lah" Sambil menyengih.

Masa ni, nurse tu muka marah. Sebab dia dah call bahagian Tabung Darah nak suruh thaw-kan darah. Tapi ini permintaan aku. So dia kena hormati. Dia call Doktor bertugas dan bagitau permintaan aku. Tak lama tu, Doktor datang bawak borang apa entah macam mengatakan aku sendiri yang tak mahu transfer darah dan aku akan bertanggungjawab sepenuhnya atas diri aku. Tengahari tu jugak, aku boleh keluar hospital. HAHAHA. Macam kena halau rasanya!

Itulah cerita berpantang zaman Nashriq dulu. Nak baca cerita Najah pulak? 

Berpantang masa Najah is SUPER SENANG. Alhamdulillah. Cukup tenaga, cepat sihat, luka jahitan seminggu dah baik, muka tak pucat dan susu pon banyak (Alhamdulillah). Mula-mula aku ingatkan, nasib aku akan sama macam masa Nashriq dulu. Malah akan lebih worse. Yelah, mana nak handle anak yang baru. Nashriq pulak lagi tengah melasak perlukan perhatian. Tapi tekaan aku jauh tersasar. Jalan aku dipermudahkan dengan diberikan kesihatan yang sangat baik. 

Apa yang aku makan? Jamu vs Shaklee?

For your information, aku memang decide nak berpantang dengan Shaklee sahaja tanpa jamu. Tapi Emak aku kata, nanti badan aku tak sihat, peranakkan aku jatuh, darah kotor tak keluar habis dan bla bla bla lagi rungutan orang-orang tua. Bagi memuaskan hati Emak, aku belilah jugak Set Jamu Air Mancur. Nasib baik murah. Kalau mahal memang takde maknanya aku nak beli.

Selepas aje bersalin, aku terus makan Shaklee Set Berpantang. Aku memang dah beli awal-awal siap masuk dalam beg hospital. Hasilnya, aku boleh ke toilet dan mandi Wiladah 4 jam selepas selamat melahirkan. Najah merengek nak susu pon, aku tak se-stress masa Nashriq dulu. Ohhh korang boleh baca pengalaman aku bersama Nashriq kat sini. Memang horror!

Aku makan Jamu Air Mancur tu 4 hari selepas bersalin. Bila Najah dah start menunjukkan ketidaksesuaian, mula kerap berak dan keluar rashes merah-merah, aku dah mula syak jamu punya angkara. Mungkin panas kot. So, aku stop jamu dan teruskan makan Shaklee sahaja. Lebih senang.

Syukur sangat yang badan aku sihat dan cergas sepanjang berpantang Najah. Tak ada masalah Anemia lagi. Tak ada pening-pening. BP okay, HB pon okay. Luka jahitan baik dalam masa seminggu. Memang terasa sangat bezanya dengan berpantang Nashriq dulu. Sungguh berbeza. Aku punya tenaga lebih nak layan dua orang anak dan uruskan diri sendiri sebab Emak dah tak berapa kuat. Najah pon aku mandikan tau start hari ketiga! Memang takde stok melepek macam anak pertama dulu.

Info : Masa ni Emak tengah nak buat rawatan buang selaput mata.

This is just my sharing. Jangan fikir yang aku cerita ni sebab aku dah jual Shaklee sekarang. Takk. Aku mahu semua orang sihat dan seronok sepanjang berpantang. Tak mahu stress, sedih, penat dan lembik macam aku masa Nashriq dulu. Hujung semuanya, pilihan di tangan korang jugak. :)

Ini pilihan saya.

Bagaimana pilihan anda?

Tepuk dada, tanya hati. "Hello hati awak nak set berpantang yang mana?"

PEMBELIAN SECARA ONLINE KLIK SINI



* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.


Pertanyaan lanjut? Hubungi saya.


Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Geleng Kepala Tanda Setuju.


Nenek : Anas nak makan?

Nashriq : Nak! (sambil geleng kepala)

.....

Ayah : Nashriq berak ek?

Nashriq : Ermmmmm belakkkk. (sambil geleng kepala)

.....

Mama : Sayang Mama tak?

Nashriq : Ayang..... (sambil geleng kepala)

.....

Mama Ngah : Sedap makan Ayam Goreng?

Nashriq : Errmmm dapppp dapppp! (sambil geleng kepala)

.....

Angguk Nashriq. Angguk. Bukannya GELENG!

No matter what...
I will always love you. Forever.



Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Monday, June 25, 2012

Testimonial #5 : Kak M Bersama GLA & ESP

Hari Sabtu yang lepas telah terima repeat order dari salah seorang customer last month. Sorry, nama terpaksa dirahsiakan atas permintaan customer itu sendiri. Tapi takpelah, kita namakan beliau Kak M. Conversation adalah seperti di bawah.








Kak M ni dulu masa mula-mula beli dengan aku, dia nak baiki kulit muka dia. Kulit muka ada jeragat, jerawat dan kasar. Umur baru 30an kalau tak salah aku. Dia tanya aku, apa yang bagus untuk atasi masalah kulit dia? Kebetulan last month ada promo GLA dengan harga terbaik, so aku pon suggest GLA add on sekali ESP for the best result.

Alhamdulillah, dah nampak kesan positif hasil dari penggunaan dan pemakaian yang konsisten. Tak payahlah aku terangkan lagi kan. Korang pon boleh baca dari conversation kat atas tu.

Memang TERBAIK!

Nak baca tentang gabungan GLA & ESP? Boleh klik sini

So kepada korang yang sedang mencari persiapan nak cantik di Hari Raya. Echeh wah. Bolehlah PM aku untuk dapatkan konsultasi mengenai produk yang bersesuian. YANG PALING BEST, ada 5 HARI LAGI untuk mendapatkan PROMO VITAMIN E dengan HARGA MENARIK. 


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.



Pertanyaan lanjut? Hubungi saya.


Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Friday, June 22, 2012

Siapa Tak Mahu Kulit Cantik Dan Berseri?



Can you spot the different?
Klik gambar untuk nak tengok lebih BESAU!

Kedua-dua gambar tak ada edit ye. Sebab aku tak pandai nak edit-edit contrast entah apa benda tu semua. Yang aku tahu, snap gambar, combine pakai Photoscape, letak ayat-ayat sikit dan save. Itu sahaja. Dasar buta IT memang macam ini. Heh.

Gambar pertama diambil pada 15 Mac 2012. Waktu ni masih terumbang ambing tak tahu hala tuju menjaga kecantikan muka dan diri. Hanya tahu, basuh muka pakai sabun Papaya dan keluar rumah sapu bedak Johnson. Dalam gambar nampak sangat comel (refer gambar A), tapi kalau tengok live memang hancur. I can say this sebab aku yang lalui. Aku yang hadapi. 

Lama kelamaan, terasa rendah diri. Sebab orang lain sudah beranak pinak tapi masih maintain hot. Aku ni sudahlah berbadan besar (malu nak taip gemuk!), selekeh, comot dan tak cantik pulak. Cukup baik suami tak pernah komplen (atau belum komplen!), maka aku haruslah bertindak segera sebab kecantikan hak milik setiap insan. Eh, macam pernah dengar tagline tu?

So I decide untuk mencuba produk Aura Maya yang dijual oleh rakan gosip, Mishawads. Uolss yang berminat boleh dapatkan dari beliau dengan segere sementara stok masih ada. Eh, stok sentiasa ada dari beliau. Jangan takut. Just email beliau kat shazleenz@gmail.com dan order. Ikut pantang larang yang diterangkan. Insya-Allah, hasilnya memberangsangkan. Ewah bercakap macam model.

Tidak cukup itu, aku percaya yang kecantikan selalu hadir dari dalam. Bila kita sihat, badan kita bertenaga, fikiran kita positif, hati kita happy. Semua itu memainkan peranan yang besar. Maka langkah yang aku ambil ialah dengan meng-konsistenkan dan memaksimumkan pengambilan Energizing Soy Protein (ESP). Kalau sebelum ini aku minum sekali sehari, sekarang aku minum 3 kali sehari. Pagi, tengahari dan malam sebelum tidur. 

Dahlah rasa sedap. Berkhasiat pulak.

Aku memang dah jatuh cinta betul dengan ESP ni. Siapa dah minum dengan konsisten mesti perasan perubahannya. Kulit jadi cantik, lembut, gebu, anjal, sedap dipegang. Eh? Ye, sedap dipegang oleh tangan sendiri lah maksud aku. Kalau suami nak pegang pon apa salahnya khennn? :p

For the best result, amalkan jugak pengambilan Vitamin E dari Shaklee. Hamboiiii, memanglah terbaik! Kulit boleh jadi licin. Kulit yang kasar jadi hilang. Jerawat dan bekas jerawat membawa diri balik kampung. Parut semakin pudar. Wallah! Siapa yang tak mahu kan? Lagi pulak dah nak puasa, pastu nak raya ayoyoyoyo. Ceria di Hari Raya lah jawabnya! Hehehe.

Bukan setakat makan, buat masker pon boleh tau!

Hasil konsisten dengan 3 produk tadi (Aura Maya + ESP + Vitamin E), aku dapat hasil seperti gambar B (rujuk gambar pertama). Blackheads dah hilang, kulit kusam dah tak ada, liang roma yang dulu besau besau kini dah tak nampak. Hati siapalah yang tak happy kan? Of course lah mak happy nokss! Suami mak apatah lagi. Cuma dia tak cakap je. Tapi mak tahu dia happy. Ecececece. :p

So, korang berminat nak cuba ESP dan Vitamin E Shaklee ni? PM aku!


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.


Pertanyaan lanjut?


Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Wednesday, June 20, 2012

Vitamin Tambahan Untuk Wanita Mengandung.

Testimoni dari Kak Farah Wahida.
Klik untuk saiz image lebih besar. :)

Siapa tak nak kesihatan yang baik sepanjang mengandung kan? Kurang alahan, tak ada masalah kurang darah, happy, tidak stress, bersemangat dan bertenaga. Siapa tak nak? Ha? Siapa tak nak? Cuba angkat tangan. Aku nak tengok siapa. 

I don't have any experience pon mengandung bersama Shaklee. Saya bercinta dengan Shaklee selepas bersalin. Sebab masa tu kurang ilmu tak tahu yang Shaklee ada vitamin untuk pregnancy jugak. Bila dah join Shaklee dan gali ilmu, baru tahu yang Shaklee sangat pelbagai untuk macam-macam masalah kesihatan. Sampaikan untuk pregnancy pon ada. Sangat rugi terasa diri. I promise to myself yang saya akan gunakan Shaklee sebagai vitamin saya jika saya mengandung yang akan datang. Ewah ewah. Macam ada hati je nak bagi Najah adik? Jeng jeng jeng. :p

Jadi, apa yang ada dalam vitamin pregnancy Shaklee?

Set J1 (1st Trimester)
1. Vita-Lea with Iron
2. Vitamin C
3. B Complex
4. Ostematrix

Set J2 (2nd Trimester and above)
1. Vita-Lea with Iron
2. Vitamin C
3. B Complex
4. Ostematrix
5. Omega

Jom kita gali kebaikkan vitamin yang aku list kat atas tu satu persatu.

  • Vita-Lea Iron Formula - 1 biji sehari
Vita-Lea adalah multivitamin. Jadi ibu tidak perlu mengambil Obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah Anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.


  • Vitamin C - 1 biji sehari
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.


  • Vitamin B Compleks - 1 biji sehari
B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.


  • Ostematrix (Calcium Magnesium) - 4 biji sehari
Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Setiap 1 biji Ostematrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.


  • Omega 3 (Omega Guard) - 1 biji sehari
Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.

Sumber dari sini

Cukup complete kan semua khasiat? Semua yang diperlukan oleh ibu mengandung macam acid folic, semua dah include kat dalam tu. Dapat jugak khasiat Vitamin C. Kulit emak yang mengandung cantik, kulit baby yang kat dalam tu apatah lagi kan? Tu ha yang penting Kalsium tu. Biasalah orang mengandung ni sakit sana sakit sini. Tak payah cakap jauh, aku ni ha je pergi tengok entry-entry masa aku mengandung. Tak pernah habis merungut sakit badan.

So kepada korang yang berminat nak tahu lebih lanjut atau nak order. Apalagas? 

1. PM Facebook : Aishah Rahim
2. Email : shara85_jb[at]yahoo[dot]com
3. SMS/Whatsapp : 014-3580109
4. BBM : 2701848E
 

P/S #1 : Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook.

P/S #2 : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Monday, June 18, 2012

Ayah Beranak 3.

Catatan ini dari Najah.

Hello makcik pakcik kawan-kawan semua. Najah tak pernah bercerita kat sini kan? Selalu Bayong je yang bercerita. So today Najah amik shif Mama to story about Ayah. Ye. Ayah yang macam dalam gambar kat bawah ni. Inilah Ayah Najah. Nama dia Abdul Wahid. 



Semalam kan Father's Day. Tapi kami tak celebrate apa-apa. Kami duduk je kat rumah nenek sebab esoknya (hari ini) Mama dan Ayah kena kerja. Mama dan Ayah memang tak suka berjalan hari Ahad sebab tak mahu mood hari Isnin terbabas sebab penat. So duduklah kami empat beranak berkubang. Seronok wooo. Mama peluk Bayong. Ayah peluk Najah. Najah sepak Bayong. Bayong tampar muka Najah. 

Last night before, Mama dah hantar SMS ke Ayah wish Happy Father's Day. Tapi masa tu Ayah dah tidur kot so Ayah belum baca. Bangun pagi-pagi je, Ayah terus cium Najah dan Bayong cakap thank you sebab wish father's day. Najah pon senyum je sebab Najah mana tau apa-apa kan? Ni semua Mama lah yang hantar. Najah dan Bayong cuma receive kiss aje. Hehehe.

Najah nak cerita yang Najah sayang sangat kat Ayah. Sebab apa? Sebab Ayah selalu enjut Najah dalam buai lama-lama. Kalau Mama yang enjut, jawabnya 5 minit je Mama dah berlayar. Ayah enjut buai lama wooo. Seronok Najah kalau Ayah yang enjut buai. Terasa bahagia gitu.

Malam-malam pon, kalau Ayah ada dengan kami, Ayah yang bangun malam tukarkan pampers-pampers kami. Mama terbongkang dengan alasan penat BF Najah. Heh. Ayah senyum je dengar alasan Mama. Takpe, kasi chance kata Ayah. Ayah tak pernah merungut pon bila kena bangun buat susu Bayong. Laju je Ayah ke dapur kalau Bayong dah start ekk ekk ekk. 

Dalam handphone Ayah kan, penuh dengan video-video kesukaan Bayong. Sebelum Bayong tidur tu, Ayah akan bukakan semua video kasi Bayong tengok sampailah Bayong tertidur. Bayong memang manja sket dengan Ayah. Sikit-sikit panggil Ayah. Menyampah Najah tengok.

Apa lagi Najah nak cerita ek? Najah pon tak tahu nak cerita apa sebab skill menulis Najah belum mantap lagi. Tunggu amik masa 2-3 tahun baru boleh jadi taiko macam Mama kot. Oklah. Najah undur diri dulu. Nanti bil-bila Najah sambung lagi. Bye!

"Happy Father's Day, Ayah beranak tiga - dari Nashrah, Nashriq dan Najah."



Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Anis Najah Dan Solid Food.

Anis Najah telah berusia 6 bulan 1 hari semalam. Oleh yang demikian, telah berjayalah penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan. Alhamdulillah. Tapi tak payah happy sangat sebab ada 1 tahun 6 bulan lagi kena struggle. Berjaya atau tidak, hanya Allah yang tentukan. Aku sebagai manusia hanya kena berusaha. Keep fighting the best for her.

Maka semalam, adalah hari untuk Najah menjamah makanan. Sebenarnya, aku takde excited sangat pon nak kasi makan. Entahlah. Sebab dalam kepala fikir, kalau Najah dah start makan, mesti dia kenyang. Kalau Najah kenyang, mesti kurang susu. Bila kurang susu, kuranglah masa dengan aku. Echeh. Begitu panjang sekali pemikiran aku. 

Tapi, bagi meraikan 6 bulan penyusuan secara penuh, aku rajinkan jugaklah diri ke dapur merebus kentang. Bukan payah benar pon. Basuh kentang, tak payah buang kulit, isi air dalam periuk, campak kentang. Done. Tunggu empuk dan sejuk, tuang sikit breastmilk, lenyek-lenyek dan tadaaa siap!

"Ready for your kentang lenyek, sayang?"



Cubaan untuk mendapatkan mangkuk.



Tidak putus asa.



"Kena duduk diam. Kalau tak Mama tak bagi."



Menikmati.... :)


Sudahnya, habis semangkuk!

Happy sangat tengok Najah bersungguh nak makan. Tak sabar nak ngap sudu. Hehehe. Next time kita buat lagi sayang eh? Tadi gi rumah BS, Mama tak sempat nak bangun awal nak masak untuk Najah. Esok Mama cuba k sayang? Insya-Allah, Mama nak cuba masak untuk Najah setiap hari. Bagaimana Mama usaha membesarkan Najah dengan susu badan Mama, begitu jugak Mama nak Najah rasa air tangan Mama setiap hari. Semoga dipermudahkan jalan lagi untuk kita. 

Akhir sekali, tataplah gambar kekenyangan si kenit ini. 

"Burpppp, Alhamdulillah!"



Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Friday, June 15, 2012

On The Way Mengejar Impian.

Siapa ingat entry aku yang ini? Entry yang aku ceritakan mengenai wish list tahun 2011-2012 tahun lepas? Iyolah. 2/4 dari wishlist berkenaan sudah berjaya digenggam (?) akhir tahun lepas. Yang mana dan apa? Tak perlulah aku ceritakan. Sekarang ni, nak cerita salah satu wish list yang aku belum dapat dan sedang mengejar sekarang. Naik semput den ha nak mengejar. Tapi takpe, Shaklee kan ada! WAKAKAKAKAKA!

Since aku join Shaklee, aku dapat rasakan betapa payahnya aku nak ke hulu ke hilir tanpa kenderaan. Bukan tak boleh harapkan suami. Bolehhh. Cuma seganlah (eh reti segan plak kau?), nak minta tolong banyak kali. Kang nak pergi Shaklee amik stok. Kejap lagi nak pergi pos. Ada pulak customer yang minta hantar kat tempat masing-masing. Kang suruh banyak-banyak kali kang tak sedap pulak kan? Baik-baik mood elok, boleh jadi tunggang terbalik.

So, I decide untuk mengejar impian yang satu lagi itu. Memiliki sekeping (??) lesen kereta di dalam purse. Kemudian boleh merambu ke hulu ke hilir dengan kereta suami pasal dia sendiri dah kasi green light, "Awak kalau pandai bawak kereta, awak pakai je kereta orang tu. Orang takpe, duduk rumah jaga anak". Hehehehe. Pastu siap ada ayat tambahan lain, "Kalau orang banyak duit, orang amik balik kereta kancil lama kita tu, kasi awak pakai". Lalalalala!

Topik perbualan 2-3 hari ini kat office pon berkisar tentang lesen sahaja. Officemate sangat baik hati memberikan kata-kata sokongan dan dorongan. Walhal dia tak tahu aku memang super penakut nak bawak kereta. Tapi takpelah, aku memang terdesak sangat sekarang ni. Harus jugak belajar. Demi memajukan diri di masa akan datang. Wah bercakap macam YB. 

Nak dijadikan titik tolak permulaan, seorang officemate ajak makan McD kat Giant Leisure Mall during lunch hour semalam. Sepanjang lunch itu pon, takde cerita lain melainkan kisah lesen. Entah macam mana, teringat yang Institut Latihan Intensif (sekolah memandu) ada bukak booth kat dalam Giant tu. Apalagas, aku pon pergilah memberanikan diri untuk bertanya.

Tanya punya tanya, aku terus tertarik nak mendaftar kat booth tu. Entah semangat apa yang merasuk pon aku tak tahu. Perasaanya macam berkobar-kobar. Tak sabar dan ghairah. Tapi tak kurang juga rasa takut dan gigil kaki. Argh takpe. Kena beranikan diri. Demi masa depan.

Tak sabar!

Aku pon tak tahu bila nak mula kelas. Semuanya bergantung kepada masa sekarang ni. Nak amik hari Sabtu Ahad, confirmlah kena tinggalkan Najah. Tapi takpelah, Wahid kan ada. Emak pon ada. So boleh je aku terjah hadir kelas dan ujian berkomputer dulu kan?

Semoga aku berjaya memperolehi lesen kereta secepat mungkin. Tak sabar nooo!



Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Thursday, June 14, 2012

Testimonial #4 : Wahid Dan Performance Drink.

Wahid adalah orang yang payah nak suruh makan ubat. Pernah sekali aku consult amik Vitamin E (ehem ehem!), Ostematrix untuk pembekalan kalsium dan Alfalfa untuk Detoks segala kotoran yang ada dalam badan dia. Makan sehari dua, pastu dia bohlayan bila aku suruh makan lagi. Sungguhlah tidak membina langsung.

Nak dijadikan cerita, baru-baru ini office Wahid buat shif 12 jam. Masuk 9 pagi, balik 9 malam. Masuk 9 malam, balik 9 pagi. Sungguhlah tak best kan sebab penat gilos nak melayan badan dan mata yang mengantuk. What to do? Perintah harus dituruti. Echeh. 

Lalu aku pon sebagai isteri yang mithali (PANGGGG!), telah berbaik hati membelikan Performance Drink untuk beliau. Apa fungsi Performance Drink meh tengok dulu sebelum aku habiskan cerita kat perenggan hujung nanti. Jeng jeng jeng jeng.

Apa itu Performance Drink
1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

4. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu / mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak-budak demam pun elok ambil ni sebab biasa la budak-budak bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu.

Namun, ia tidak terhad kepada ibu menyusu dan mengandung aje tau. Seisi keluarga sangat digalakkan untuk mengamalkannya


Sumber dari Kak Cery lagi dan lagi.

So, malam tadi, aku pon membancuhkan secawan Performance Drink dengan penuh kasih sayang untuk suami. Echeh. Suami pon minum bagi menjaga hati isteri. Kang kalau tak minum kang kecik hati pulak kan? Daripada aku paksa makan ubat pil-pil tu semua, baiklah dia minum je Performance Drink tu. Rasa pon sedap. Macam Oren Tangg tu. Bubuh ais PEH!!!! Segar biji mata!!

Lalu suami pon pergi kerja seperti biasa.

Pagi tadi masa ambil aku nak pergi kerja, tiba-tiba Wahid sendiri yang minta aku bancuhkan lagi Performance Drink sebelum dia nak pergi kerja malam ni. Dia kata, badan dia rasa segar, kurang mengantuk tak macam selalu dan bersemangat je bekerja. It really works uolsss!

"Seee! I told you kan, sayang?" :)

Itu kisah Wahid. Kisah aku pulak?

Aku berniat nak berpuasa penuh (Insya-Allah) sepanjang bulan Ramadhan ini nanti. Cukup-cukuplah aku mengganti 26 hari masa bersalinkan Nashriq dan 15 hari masa mengandungkan Najah. Can you imagine?? Harap-harapnya, aku mampu untuk menjalankan ibadah puasa sebaik mungkin tahun ini.

Tapi aku breastfeed Najah. Apa yang perlu aku sediakan?

Khas untuk bulan puasa. This three products are really recommended! 

Performance Drink + ESP + Mealshakes.

Kenapa aku rekemen 3 products kat atas tu?

Mudah je kalau ikut logik akal. Performance Drink untuk elakkan dehydration, ESP dan MealShakes akan menjadikan perut kita rasa kenyang sepanjang berpuasa. You know lah BF mother especially akan cepat rasa haus dan lapar. Bukan BF mom je pon. Tu yang pregnant, yang kerja tengah-tengah panas, kerja ke sana ke mari. Senang cerita, memang sesuai untuk hadapi bulan puasa ah!

Apa tunggu lagi? Lai lai lai!

Bagi korang yang ingin mendapatkan maklumat lanjut, boleh hubungi aku di;

1. PM Facebook : Aishah Rahim
2. Email : shara85_jb[at]yahoo[dot]com
3. SMS/Whatsapp : 014-3580109
4. BBM : 2701848E
 

P/S #1 : Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook.

P/S #2 : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Wednesday, June 13, 2012

Testimonial #3 : Zuhaira & MealShakes.

Klik gambar untuk XXL punya saiz!

Semalam dapat Whatsapp dari Zuhaira. Dia kata dah post testimonial kat group Ekslusif Shaklee kami kat FB. Sesiapa yang beli barangan Shaklee dari group kami, tahulah group khas ni. Memang banyak tips uolss. Tips menyusu, kesihatan badan, kecantikan dan pelbagai lagi tips tips panas. Sangat banyak documents kat sana. Rajin tak rajin je nak membaca. Ihiks.

I am so excited bila Zuhaira, antara customer pertama aku, bagitau yang anak dia Amani dah mula nak makan! Huuuuu lega ok bila apa yang kita suggest kepada customer, berhasil dan menjadi. Alhamdulillah sangat-sangat!

Anak saudara aku pon, aku suggest bagi MealShakes ni sebab masalah berat badan dan masalah pembelajaran. Alhamdulillah, semakin nampak peningkatan. Berat badan dah mula naik, belajar pon sudah mahu fokus. Lepas ni, nak suruh Mama dia (Kakak aku), add on Omega pulak. Bagus untuk otak dan penglihatan. 

Oh oklah. Tidak berniat nak update panjang. Daaaa! :))

Bagi korang yang ingin mendapatkan maklumat lanjut, boleh hubungi aku di;

1. PM Facebook : Aishah Rahim
2. Email : shara85_jb[at]yahoo[dot]com
3. SMS/Whatsapp : 014-3580109
4. BBM : 2701848E
 

P/S #1 : Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook.

P/S #2 : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Tuesday, June 12, 2012

Breastfeeding Journey : Berperang dengan M.

M = MALAS.

Iye. Bukan mudah nak berperang dengan sifat malas sendiri. Selalu je aku rasa malas nak mengepam. Malas nak pergi stock check. Malas nak pergi sukat susu dan bekukan. Malas nak siapkan susu untuk Najah ke rumah BS esok hari. Malas untuk itu. Malas untuk ini. Ye. Breastfeeding journey bukanlah semudah aku dan engkau menaip dan bagi tips nasihat bla bla bla.

Masa mula-mula aku nak adapt dengan rutin hidup yang baru, terkontang kanting jugak aku dibuatnya. Selalu je menerima jelingan sinis dari Encik Suami seolah-olah berkata "Haaaaa kan orang dah kata, kasi susu tin lagi senang!". Tapi aku buat tak pandang je senyuman sinis tu. Aku pernah gagal dahulu. Aku tak mahu rasa gagal itu hadir lagi. Cukuplah Sekali <- lagu Jay Jay.

Rutin aku selalu bermula seawal 6.00 pagi. Bangun dan susukan Najah yang selalunya akan terjaga sharp on time dan tidur balik selepas kenyang. Kemudian, aku akan terus terjah dapur untuk masukkan susu, puting dan ice pack dalam cooler bag yang akan dihantar ke rumah BS. Tidak dilupa juga ice pack lagi 3 masuk dalam cooler bag yang aku akan angkut sekali ke tempat kerja. Standby semua beg yang sudah disediakan malam tadi untuk dibawa turun masuk dalam kereta oleh Encik Suami.

Encik Suami selalu akan siap dulu. Dialah yang akan bawa sekelian (?) beg turun ke bawah, kemudian kejut Nashriq, kemas katil dan bilik. Sementara aku akan terlompat-lompat menyiapkan diri apa yang patut. Tolong jangan imagine aku terlompat-lompat sebab ianya hanya cerita rekaan sahaja. 

Dah siap semua benda dan semua orang, kami akan travel ke Taman Cempaka untuk hantar Nashriq dan Najah. Untuk pengetahuan semua, Nashriq dijaga oleh Emak manakala Najah pula dijaga oleh jiran Emak. Sekali arung hantar satu tempat, balik kerja pon angkut dari situ aje. Amboi bukan main sedap lagi sebut angkut ye? Ingat barang mainan ke? :p

Selesai hantar anak, Encik Suami akan hantar aku ke tempat kerja dan beliau pon pergi ke tempat kerja beliau lah. Takkan dia nak kerja kat tempat kerja aku pulak kan? Hoi apa pusing-pusing ayat ni?

Tiba di tempat kerja, benda pertama yang aku akan buat ialah masukkan ice pack dalam peti beku icebox office. Kemudian, masukkan botol-botol ke dalam beg breastpump supaya senang aku terus angkut je bila nak mengepam nanti. FYI too, aku memang tinggalkan aje beg breastpump kat office sekarang sebab aku dah ada dua pam manual kat rumah. Haa sampai dua kau! Itu pon pemalas jugak nak mengepam kan?

Tiba waktu mengepam, aku angkut je beg breastpump tadi masuk Surau atau pantry. Selalunya aku 'berjaya' buat 2 session. Tapi kalau tak berapa nak 'berjaya', 1st session is around 2pm! Dan 2nd session terbabas kena pam pakai manual dalam kereta waktu pulang kerja. Haaaa. 'Rajin' tak aku?

Tolong jangan ikut perangai aku yang kat atas ni. Tolong pam strictly 3 jam sekali. Tolong ingat yang susu surely akan merundum kalau kita biarkan breast tidak di-stimulate terlalu lama. No demand, no supply. Tiada stimulation, tiada susu yang akan terhasil. 

Pulang dari kerja, kami akan terus ke Taman Cempaka untuk ambil Nashriq dan Najah. Dah siap tapau makan kat rumah Emak semua (tak malu sungguh nak cerita kau tapau makan rumah Emak!), kami anak beranak pon akan pulang ke sangkar. 

Benda pertama yang aku akan buat ialah simpan ice pack dan susu-susu hasil mengepam di tempat kerja tadi. Selesai bab susu baru boleh lengah-lengah buat kerja lain macam mandi, Solat, makan, kemas sikit-sikit, main-main dengan anak dan tidurkan mereka. Selalunya, bila part tidurkan anak-anak ni, aku akan failed berlayar sekali. Tetapi, aku akan bangkit semula (ibarat cerita Hindustan lah, hero kalah dulu), pada jam 2-3 pagi untuk settle beg-beg anak dan susu Najah nak bawa ke rumah BS.

Waktu inilah aku gunakan untuk sukat susu Najah, thawing frozen milk, dan masuk dalam botol siap label untuk bawa ke rumah BS esok pagi. Kesempatan ini juga, aku siapkan baju Najah, pampers dan segala benda yang nak bawa sekali. Kemas juga handbeg aku dan stock check frozen milk kalau dah lama sangat tak check. Lepas selesai semua, aku akan sambung tidur dan bangun semula jam 6.00 pagi. Start all over again dari perenggan atas bawa ke bawah. Fuh!

Mengepam di rumah? No. I did not!

Aku salute kat BF mommy yang sangat rajin mengumpul stok walau berada kat rumah. You can stalk Hannah Johary punya Twitter tengok pukul berapa dia bangun nak mengepam. Sangat gigih wooo. Aku pon tak tahulah kenapa aku sungguh malas nak mengepam kalau berada kat rumah. Kepala otak asyik takut susu tak cukup untuk Najah padahal aku nasihatkan orang bagitau yang sistem susu badan manusia ni macam flush system. Akan sentiasa ada. Tapi yelah. Manusia ni kan cakap orang pandai. Diri sendiri tak berapa nak pandai! Kekeke.

Minggu lepas pon, aku cuti seminggu duduk rumah anak beranak. Satu botol stok pon aku tak buat! Balance chill EBM last week, semua aku sukat masuk deep freezer. Stok chill terus kosong. Kelam kabut woo nak naik kerja hari Isnin haritu. Terus konsisten pam Sabtu Ahad. Eh boleh pulak mengepam kan? Boleh pulak kumpul stok. Kenapa sebelum-sebelum ni tak boleh? Kenapa sebelum ni tak buat?

Ye. Sebabnya aku MALAS.

Kesan daripada tidak mengepam straight seminggu masa cuti haritu, susu aku merundum sikit semalam bila naik kerja. Dapat 8.5oz instead of 10oz yang selalu dapat in first session. Seram hoi sebab dahlah nak bulan puasa kan? Pastu susu boleh kurang sikit. Harus punggah semua frozen EBM kot pakai masa bulan puasa nanti. 

Tapi Alhamdulillah, harini susu dah back to normal. Puas aku cari rentak balik dengan minum air banyak-banyak, mengepam stictly 3 jam sekali dan makan vitamin sharp on time. Syukur sangat-sangat. Hopefully, susu tak akan terjejas dengan kehadiran bulan Ramadhan yang bakal tiba nanti. Amin!

P/S : Nanti aku share dengan korang supplement untuk kekal cergas & susu maintain during Ramadhan.



Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

PROMOSI BULAN JUN : Mari Cantik Bersama VITAMIN E!



Bulan ini promosi Vitamin E di Shaklee. Harga sikit punya baik dari harga asal. Seriously punya baik! Dah lah nak raya ni kan? Eh chop, puasa pon belum tiba nak cerita raya? Well, kenalah buat persediaan siap-siap kan? Nak cantik bukan sehari dua 'TING!' terus berubah jadi retis. No. No. No. Kecantikan dari dalam will takes time. Tapi ianya sungguh berhasil!

Kenapa Vitamin E Shaklee paling baik paling bagus?
  • Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Memperbaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu.
  • Melindungi paru-paru dari pencemaran udara.
  • Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
  • Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan menguatkan dinding kapilari.
  • Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat,
  • Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
  • Merendahkan kadar kolesterol.
  • Membantu mencegah kanser.
  • Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
  • Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. 
Info tambahan : Kebanyakan lelaki yang mengambil Vitamin E sekurang-kurangnya seminggu sekali akan mempunyai lebih tenaga dan menikmati hubungan suami isteri berbanding yang tidak mengambilnya. Manakala wanita pula yang mengambil sekurang-kurangnya selama tiga bulan, akan membantu meningkatkan “sexual desires" dan menikmati hubungan CINTA dengan lebih baik. Antioksidan yang seimbang dalamVitamin E bertindak menghalang penghasilan radikal bebas akibat tekanan. Nitrik oksida membantu pelancaran darah di alat sulit lelaki dan membantu ereksi yang lebih baik. Maka Vitamin E memang terbukti membantu lelaki terutama yang mengalami tekanan akibat kerja atau masalah kesihatan. (source : Aula)
Sumber seperti biasa, dari blog Master Cery. :)

Kalau korang nak baca testimonial tentang seorang pengguna yang ada masalah jerawat kronik, pastu pakai Vitamin E 3 bulan dan jerawat dia terus 'TING!' hilang, boleh baca entry Kak Cery yang ini. Kalau nak baca pasal seorang budak yang jatuh pastu bibir terkoyak, sapu je Vitamin E, dalam masa 24 jam luka dia bercantum semula, baca pulak testimonial yang ini

See! Vitamin E ni memang ajaib tahu? Bagus untuk kecantikan kulit muka, kulit badan, hubungan suami isteri, malah untuk anak pon bagus! So tunggu apalagas?


PEMBELIAN SECARA ONLINE KLIK SINI

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.



Pertanyaan lanjut? Hubungi saya.


Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Monday, June 11, 2012

Testimonial #2 : Aku, Kak Hana, Yaya Dan LECITHIN.

Hari Selasa yang lepas, kami anak beranak ada check up bulanan. Aku punya check up adalah untuk ambil Noriday. Najah untuk jab BCG. Manakala Nashriq adalah untuk timbang macam biasa. Wahid jadi tukang bawak kereta. Takde check up for him. Kekekeke.

As usual, bila tiba part aku menimbang, aku memang akan cuak habis. Sebab apa? Sebab sejak consume Noriday, berat aku tak pernah turun. All the way akan naik naik dan NAIK. Seriously kalau korang tengok jumlah berat aku, confrm pengsan punya! Menakutkan tahu? Nak bagitahu suami pon malu tau.

Tapi hari itu, aku naik penimbang dengan semangat waja (??). Dalam hati fikir, takpelah berat naik kan. Kan aku breastfeed baby kan. Mestilah kena makan banyak kan. Kalau tak macam mana susu nak produce kan. Kesian kat Najah kan. Kesian kat aku lapar kan (dan berapa banyak lagi kan kan kan).

Tiba-tiba mata aku tertancap (cheh wah tertancap wa cakap lu!) pada skrin penimbang itu. Seriously turun 2kg? Like want to lompat bintang depan nurse tapi malu nanti dia kata aku buang tebiat. So simpanlah kegembiraan hingga ke luar bilik dan terus bagitau suami. 

"Pa, berat orang turun 2kg!"

"Ye ke? Baguslah." Tanpa perasaan.

Takpe. Takpe. Mari kita kongsikan kepada Cinta Muka Buku.

Baru nak menaip status, Blackberry menyala-nyala menandakan notifications masuk.

PM Facebook dari Kak Hana, my beloved customer.

"nak bagitau gud news ni.berat akak dah turun sikit.dalam 1.2kg camtu.berat kak yong lak turun 2kg.tu baru seminggu je makan sume vitamin2 tu.yeay..! lompat bintang syukur alhamdulillah.." 

Hoy! Ada geng nak lompat bintang nampaknya! HAHAHAHA.

Keesokkan harinya pula, received BBM dari Yaya;

"Aishah... Baru perasan perubahan... Kite makan ni bukanlah nak kurus sgt pon sebab berat kite dah ideal dah. Cuma perut kite buncit mcm preggy 5bulan. Huhu. Tapikan , pagi tadi baru perasan agak kurang sikit dah buncitnya... Serius... Hopefully by end of month lagi kurang lah. Hehehe. :)"

Ya Allah seronoknya baca, tahu? Rasa macam nak peluk-peluk semua orang! :))

So dipendekkan cerita, APA YANG KAMI MAKAN?

AKU :: ESP + Alfalfa (consume sebab BF) + LECITHIN

KAK HANA :: LECITHIN + Alfalfa

KAK YONG :: LECITHIN + ESP + Alfalfa

YAYA :: LECITHIN sahaja.

Nak tahu kenapa LECITHIN boleh kuruskan badan? PM me! :)

1. PM Facebook : Aishah Rahim
2. Email : shara85_jb[at]yahoo[dot]com
3. SMS/Whatsapp : 014-3580109
4. BBM : 2701848E
 

P/S #1 : Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook.

P/S #2 : These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

Cukur Rambut Nur Anis Najah.

Welcome back on track, Aishah Rahim!

Setelah seminggu bercuti duduk rumah goyang kaki anak beranak, maka hari ini harus kembali ke dunia realiti. Kembali ke rutin asal seperti biasa. Bangun pagi pergi kerja, minum air banyak-banyak-banyak, buat kerjaan office, tunggu masa nak mengepam, pergi makan, makan vitamin dan bla bla bla. 

Well, aku malas nak berceloteh panjang sebenarnya. Saje nak up entry cukur rambut Anis Najah yang berlangsung pada 2 Jun 2012 (Sabtu) haritu. Sungguhlah lega bila sudah selesai satu lagi perkara yang asyik bermain dalam kepala otak. Selagi tak selesai, selagi itulah asyik memikir. 

Err, tanpa membuang masa lagi, marilah kita layan gambar-gambar yang dipetik (??) oleh adik ipar kesayangan, Syahirah. Nak harap diri sendiri pegang handphone atau kamera memang jangan diharap. Badan asyik mem-busy melayan dua anak tanpa henti. Erm, semua gambar adalah ihsan dari FB ibu mertua. Mari layan.

Najah bersama Nenek.
Sebelum bertukar menjadi Princess. Echeh.



Ready untuk Cukur Jambul, sayang?



"Yes, I'm ready Mama!" :))



Najah mengantuk with Mak Ngah sayang.



Terima kasih Ucu sebab amik gambar Najah! :)



Macam retis uolls!



Bunga besar semedang. Nasib baik tak dicampak ke bawah.



Lapar sangat. Kesian.


Gambarnya sangat banyak. Sampai tak sanggup nak download semua dan tepek kat sini. Ni aku upload mana yang dan saje. Sangat penat on that day. Dengan Nashriq melasak bagai Taman Cempaka dia punya. Haih. Seriously, Wahid langsung tak boleh buat kerja hari itu. Kerja melayan Nashriq saje. Kalau dilepas, mahu dia berlari ke tengah jalan. 

Eh, chop! Mana Nashriq during the majlis?


Ohhhh. Ayah bawa Nashriq pergi kedai.
Umpan jangan kacau orang sedang majlis.




Dikala 'si dia' melihat aku.
Bukan si dia yang belakang tu. Cisss.



"Mammmaaa!!" (Sebut dengan sabdu ye).



"Anak Mama pergi mana?"




"Ayah li popok!" (Ayah beli keropok).


Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar. Terima kasih kepada Emak, adik beradik, ayah dan ibu mertua yang banyak membantu. Terima kasih juga kepada saudara mara dan sahabat handai yang sudi hadir. I really appreciate it. Harap maaf jika ada kekurangan. :)

P/S : Mulakan minggu yang baru dengan semangat waja! Fight for my dreams! 



Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com
Copyright to AISHAH RAHIM
Designed by UMIESUEstudio 2015