Tuesday, May 24, 2011

My Breastfeeding Journey (Finale).

Tadi baca blog Nurul. Entry 'Jika Diberi Peluang Kedua', betul-betul membuatkan idea untuk update blog datang mencurah-curah. Entry berkait rapat dengan cita-cita aku yang tidak tercapai. Cita-cita untuk menyudahkan Penyusuan Susu Ibu sehingga Nashriq berusia 2 tahun hancur lebur di tepi jalan. Sedih tapi masih bersyukur.

Kepada sesiapa yang belum pernah baca perjalanan Penyusuan Susu Ibu aku sebelum ini, boleh refer entry; My Breastfeeding Journey, So Far dan My Breastfeeding Journey Part 2.

Sedih bila impian kita tidak tercapai. Impian untuk EXCLUSIVELY breastfeed sehingga 6 bulan. Impian untuk meneruskan breastfeed sehingga anak berusia 2 tahun. Impian untuk tidak mencapurkan susu formula dalam pemakanan anak. Semua impian indah berkaitan breastfeed lenyap dan lesap. Haih, rasa nak menjerit bila dikenang balik.

Kini, Nashriq bergantung SEPENUHNYA kepada Dumex Dupro.

Kalau sebelum ini masih boleh diharapkan breastfeed pada waktu malam. Tidak perlu bangun membancuh susu. Tapi kini, segalanya berubah. Sekurang-kurangnya sekali (selalunya 2-3 kali) mesti bangun dan turun tangga ke dapur untuk mengenyangkan perut Si Kecik itu. Nak harapkan aku berjalan waktu mamai dan buat susu? Memang tidaklah. Sangat bernasib baik bila Wahid sanggup bertolak ansur dalam urusan ini. Maka, dialah yang akan bangun dan buat susu Nashriq setiap malam.

Semuanya bermula pada kala akal si kecik itu semakin panjang. Sudah pandai menggigit. Sampaikan Mama dia tak tahan. Merajuk hati ni tak mahu bagi direct. Kononnya nak mogok 2-3 hari aje. Tapi nampak gayanya, memang langsung dia tak mahu. Digigitnya dengan kuat macam nak test power gigi. Padahal belum ada gigi pon. Blerghhh. Aku yang tak kuat semangat pon mengalah. Mengalah dan mengalah. T____T

Kesimpulan Perjalanan Penyusuan Susu Ibu - Aku dan Nashriq;

1) Nashriq hanya mampu 'Exclusive Breastfeed' selama 2 hari sebab hari kedua Emak dah bagi air masak. Frust sangat tapi apa boleh buat. Aku tengah sibuk berurut masa tu.

2) Minum susu formula pertama kali pada hari ke-5 di Hospital Sultanah Aminah masa admit jaundice. Yang ini, nurse yang bagi padahal aku dah bekal EBM siap-siap. Kata Hospital Rakan Bayi kan? Tapi tak berapa nak 'rakan' sangatlah.

3) Kemudian perjuangan breastfeed diteruskan sampailah aku tak sabar dan memerikan beberapa jenis susu formula tapi semuanya di reject oleh Nashriq. Tapi consider masuk perut dia jugak kan?

4) Bila tengok dia reject susu formula, aku pon rajin mengepam dan bekalkan EBM. Masa ni, Emak yang jaga Nashriq sebelum aku pindah rumah. Jadi, memang 100% on breast milk. I like! :)

5) Pindah rumah dan Nashriq masuk sekolah. Dibekalkan susu formula pada siang hari which is I am very-very sad. Tapi diteruskan dengan breastfeed sepenuhnya pada waktu malam. Agak cranky pasal dia dah biasa kenyang pada waktu siang dengan susu formula.

6) Mula makan pada usia 4 bulan. Ini bagi mengelakkan aku bagi susu formula jugak pada waktu malam. Jadi, bila dia dah makan siang, dia cukup dengan susu badan waktu malam.

7) Akhirnya perjalanan Penyusuan Susu Ibu aku tamat pada usia Nashriq 7 bulan lebih. Atas sebab Nashriq suka menggigit pastu Mama dia tak tahan dugaan. Ada sebab lain, tapi itu lain kali kita cerita. :)

****************************

Haaaa. Aku rasa macam nak print je kesimpulan yang aku dah taip kat atas ni. Nak buat frame letak kat rumah supaya jadi pembakar semangat dan lebih kuat untuk anak-anak yang akan datang.

Yes. I really wish that aku mampu merealisasikan impian aku ni suatu hari nanti. Untuk anak yang kedua dan seterusnya. Aku kena build up semangat aku dari sekarang. Gali ilmu sebanyak yang mungkin. Belajar pekakkan telinga. Tebalkan muka dari sekarang. Supaya sampai saatnya nanti, tak ada seorang pon yang mampu melunturkan semangat aku lagi.

Dan aku harap, impian aku ini akan tercapai atas hendak-Nya.

To Nashriq : I'm sorry sayang sebab Mama tak kuat semangat nak bagi yang terbaik untuk Nashriq. Dahlah tak mampu nak bagi susu badan sepenuhnya, kasi susu formula pon yang murah. What to do, sayang? Kita bukan orang senang walau kita bukan orang susah. Alhamdulillah. Mama sentiasa harap, dengan tiap titisan susu Mama yang mengalir dalam darah Nashriq sekarang mampu menjadikan Nashriq anak yang Soleh, mendengar kata, hormat orang tua, bercakap halus, tidak kasar, menjadi seorang yang penyayang dan disenangi ramai orang. I love you sayang. I love you so much.

P/S : Happy 9 months old - 25hb Mei. You will always be my baby.



Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

13 comments:

  1. farah commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    aisyah..sedih sy x abis lagi tau psl entry nurul.

    jom kita same2 gali ilmu susu terbaik di dunia ni.
    y paling penting aisyah bukan kisah susu murah ke susu mahal tau..jgn pernah fikir susu murah tu x berkualiti tau. masing2 ada kelebihan nye :)

    Email: skylady_84@yahoo.com.my
    IP address: 60.50.101.124
    Go to comment

    ReplyDelete
  2. yantie commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    takpe Aishah..sekurang-kurangnya kite dah cuba..
    setiap ibu bapa adalah ibu bapa yang terbaik bagi anak mereka..

    My recent post Pawagam ibu ada bayi

    Email: yantieazan@yahoo.com
    Site/Blog URL: http://yantieazan.blogspot.com
    IP address: 203.82.94.34
    Go to comment

    ReplyDelete
  3. m@ri@ commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    next baby try bg selagi boleh okay..chaiyok aishah..maria pun gagal jugak..huhu..sedih..
    My recent post THEHONEYBUNCH FINAL GIVEAWAY Naturally Motherhood Giveaway

    Site/Blog URL: http://w0rld0fmin3.blogspot.com
    IP address: 203.126.136.142
    Go to comment

    ReplyDelete
  4. mimie commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    jgn sedey2 yer
    nasriq tau aishah dah mencuba
    gagal selepas mencuba adalah lebih mulia dr gagal sebelum mencuba

    My recent post Semakin Hari Semakin Sayang

    IP address: 58.26.107.2
    Go to comment

    ReplyDelete
  5. fashya commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    suka ayat mimi... betul aishah. kita selagi boleh mahu bagi yang terbaik untuk anak kan? anak pertama jadikan panduan semoga mudah untuk kita lalui untuk anak-anak seterusnya. Yang penting jangan mudah putus asa okay dear.:)
    My recent post I can walk -

    Email: n_fashya@yahoo.com
    Site/Blog URL: http://ayhsaf-nur.blogspot.com
    IP address: 161.139.220.121
    Go to comment

    ReplyDelete
  6. fizz commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    jgn sedih ye aishah.. kena percaya pada rezeki ;) setiap anak ade rezeki die. maybe nashriq rezeki utk dpt susu ibunye setakat tu... tp rezeki lain sape yg tau kan?

    Site/Blog URL: http://myweddingfairytale.blogspot.com
    IP address: 203.217.178.236
    Go to comment

    ReplyDelete
  7. Fadilah_R commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    takpelah aishah. nasib imaan pun lebih kurang mcm nashriq. kita cuba usaha lagi utk next baby. imaan pun tak minum susu mahai. =)

    Email: faltnation@yahoo.com
    Site/Blog URL: A Wife, A Mommy
    IP address: 203.121.122.66
    Go to comment

    ReplyDelete
  8. yana commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    chayyok aishah..moga2 impian akan terlaksana :)
    gali ilmu sebanyak mungkin
    My recent post Bawa cintaku terbang

    Email: ummi_anayiza@yahoo.com
    Site/Blog URL: http://nurulaziyana.blogspot.com
    IP address: 175.140.33.83
    Go to comment

    ReplyDelete
  9. izzahazfar commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    zah ada buat entry untuk kamu :) - seriusly i know what u feel....insyaAllah anda boleh..anda tetap ibu hebat :)

    IP address: 211.24.222.117
    Go to comment

    ReplyDelete
  10. Arna commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    Anda ibu yang hebat :)
    Sedaya upaya berusaha utk breastfeedkan anak.
    Janganla berduka, kejayaan bermula dari kegagalan :)
    Goodluck for the next BF journey!

    Email: rodziana85@gmail.com
    Site/Blog URL: http://yusufcomey.blogspot.com/
    IP address: 202.46.114.42
    Go to comment

    ReplyDelete
  11. Xeea commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    InsyaAllah, ada rezeki lain kali. Dont give up yet :)
    My recent post Wordless Wednesday 05 - Hari Guru

    Email: feexeea@yahoo.com
    Site/Blog URL: http://xeatopia.blogspot.com
    IP address: 60.50.185.42
    Go to comment

    ReplyDelete
  12. wardah commented on My Breastfeeding Journey (Finale). - http://myaishah.blogspot.com/:

    7 bulan lama juga tu Aishah. Fie? Ok tak mo cerita dah. Next baby jom sama² bakar semangat masinge ek. :)
    My recent post Weekend Getaway - Everly Resort- Malacca

    Email: fieda.shah@gmail.com
    Site/Blog URL: http://mypreggieland.blogspot.com
    IP address: 1.9.14.130
    Go to comment

    ReplyDelete

Salam Ukhwah!
Terima kasih kerana sudi komen :)

Copyright to AISHAH RAHIM
Designed by UMIESUEstudio 2015