Tuesday, August 31, 2010

Selamat Hari Merdeka, Nashriq!

Pada 29 Ogos 2010 (Ahad) kelmarin, Nashriq telah dimasukkan ke wad A3 di Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru atas sebab Jaundice yang tidaklah berapa serius. Cheh. Ayat nak sedapkan hati sendiri. Padahal airmata dah sebakul keluar. :)

Hari ke-3 kelahiran.
Sesi menjemur sebelum masuk wad.
Baring mengiring tak tahan panas.



Bacaan Jaundice ketika admit ialah 17.2. Agak tinggi kata doktor. So, Nashriq haruslah ditahan bagi pemantauan selanjutnya. Letak bawah single warmer. Kesian tengok budak kecik belengging pakai pampers aje kena taram dengan lampu. Nangis berbakul-bakul Mama dia. :(

Selepas satu hari setengah kena jemur di bawah lampu sinaran cinta dan berkat susu ibu yang di supply 2 jam sekali, Nashriq pun dialihkan kepada keadaan yang biasa. Bacaan turun agak cepat. Dengan bacaan 12.4, Nashriq dibenarkan pulang pada 31 Ogos 2010 untuk menyambut Hari Merdeka.


Hari ke-6 kelahiran.
Perhatikan pipi budak kecik ini.
Dah macam Burger nak kena geget.



"Tumpang lalu Mama Nashriq...."
Badan agak dehydrated.
Bibir pecah-pecah dengan agak teruk.
Takpe. Demimu Nashriq. :)

P/S : Entry macam orang tak cukup time kan?



Aishah Rahim | ID 882365 Page : Vitamin Ibu Hamil, Berpantang & Menyusu Call / SMS / Whatsapp : 014-3580109 Blog : http://www.myaishah.com Email : shara85_jb@yahoo.com

14 comments:

  1. selamat datang nashriq..!!!!

    semoga cepat membesar dengan sihat ya sayang..!!

    <3

    ReplyDelete
  2. irfan pon dulu 3 hari warded.. dah macam avatar dah bawah lampu biru..

    nashriq kuat la mama.. kan.. kan.. hehe..

    selamat berpantang ye..

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. Dah sembuh dah dia ya. Berkat susu mama dia lah tu. :D

    Umphh. Windu bau newborn baby~

    ReplyDelete
  4. betul!
    dh ada ank kecik..entry pn ala² jek..

    ok dh tu..nashriq kuat!

    ReplyDelete
  5. baby kalu kena kuning mmg kasian kan sha. lagi2 kalu amik darah kat tapak kaki. nurul dulu pun nangis tgk raina kena amik darah. lagilah bacaan kuning raina tggi jugak time tu.

    nurul dulu mcm2 buat untuk hilangkan kuning. tp yg plg berkesan bg susu badan dgn bg air gula batu. Alhamdulilah hilang kuning raina

    ReplyDelete
  6. susah dah nak elak penyakit kuning waktu baby skrang ni kan. Rata2 mesti ade yg kene. Erm, si ibu2 kene lah tabah bile tgk baby2 mereka kena warded. sian sgt

    ReplyDelete
  7. sama la bby ammar ari tu pun kene kuning...3 kali g cek darah..x sanggup nak tgk..1st bila dpt tahu dia kene kuning..bila doc amik darah dia.automatik menangis evyn..huhuhuhu..x sanggup lihat..nsib baik ada abah dia...:)

    ReplyDelete
  8. mujur payin dulu x kene masuk kt bawah lampu tuh.. kuning jugak cume x trok sgt.. tp mmg sian la tgk baby2 sume yg kene jemur bawah lampu.. ngan pampers jek.. mate berbalut.. merengek2.. rase nk peluk je sume tau!

    nashriq comel sgt!! muke mcm iras mak sket iras abah dia sket.. hehe

    ReplyDelete
  9. uwaaaa!! same goes to alfiy. kena jaundice masa day 6th. menitik2 haa air mata sy tengok dia meraung2 kwna jemur bwh lampu. cannot tahan lorr

    gine rupanya perasaan sorang mak, kan?

    ReplyDelete
  10. olololo........comelnya nashriq. ciannya kena kuning..smg mama and baby kuat..:)

    ReplyDelete
  11. alhamduliilah nashriq dah kuar hos..dulu danish pun kena jaundis gaks..2 kali masuk hospital..hampir2 nk kena tukar darah..sgt sedey time tu hanya tuhan jew yg tau..

    aisha darah jenis apa yer..?
    doc ada bgtau alynn klau ibu darah jenis 0 positive babby corn firm akan kena jaundis yg tinggi bacaannyer..owhh my second baby in future alynn sgt fobia..sgt sedey tgk hr bb kena cucuk kt tgn n kaki..

    nashriq dah sembuh alhamdulillah..
    aisha selamat hari raya maaf zahir n batin dr alynn sekeluarga..

    ReplyDelete
  12. Heeeeee. Dah berapa hari baru sempat nak balas membalas komen ni haaaa.

    Memang sayu sangat hati bila tengok Nashriq bawak warmer tu. Meraung-raung dia. Tapi kadang-kadang nampak dia macam selesa pulak. Terasa suam-suam lah kot eh?

    ReplyDelete

Salam Ukhwah!
Terima kasih kerana sudi komen :)

Copyright to AISHAH RAHIM
Designed by UMIESUEstudio 2015