Monday, June 14, 2010

Carta Pergerakan Bayi.

Sebelum kena buat benda alah ni, tiap-tiap kali datang check up, aku mesti tanya kat nurse, bila aku dah boleh start tanda pergerakan baby dalam carta.

Semangat gila aku ni kan?

Klik gambar untuk BESAR PUNYA!

Bukan semangat lah. Over trauma sebenarnya.

Jadi, bila masuk sahaja minggu ke-28, nurse yang baik hati pon telah mengajar cara-cara mengira pergerakan bayi dan bagaimana nak tanda kat Buku Merah tu. Masa tu memang angguk-faham-angguk-faham. Tapi sekarang sudah blur. :p

Ada satu hari tu, aku duduk rileks memang nak concentrate mengira pergerakan baby. Dari pukul 9.00 pagi kan dah kena start? Tangan ni standby lah pen siap-siap dengan Buku Merah. Wahid kat sebelah pon concentrate. Bapa miTALI lah katakan. :)

Tup tup, pukul 9.45 pagi dah complete 10 kali.

Eh, confius aku. Sebelum ni aku banyak tanya pengalaman orang lain. Diorang semua kata complete 10 kali gerakan dalam pukul 3-4 petang. Tapi kenapa baby aku cepat sangat dah gerak 10 kali? Aktif sangat ke? Atau ada something wrong? Aik, tak boleh jadi nih....

Teruslah meng'sms rakan baik di Pulau Pinang. Punyalah jauh import nurse. Sampai Pulau Pinang nun jauh di sana. Hahahahaha.

"Normal ke baby gerak cukup 10 kali dalam masa 1 jam? Start pukul 9.00 pagi. Then, complete 10 kali gerak pukul 9.45 pagi. Normal ke?"

Nampak tak betapa risaunya emak-to-be ini?

Selang beberapa minit, telefon pon berdering mintak diangkat. Aku sms, engkau telefon. Punyalah tak sayang bil minah ni. Buat malu aku betul. Cissss.

"Awak mesti kiraaa sekali 'tick' (bunyi baby gerak) sebagai 1 kali eh?? Bukan macam tu ahhhh. 1 kali gerakan bersamaan dengan 1 kali pusingan. Baby gerak aktif kiri kanan atas bawah, itu kira satu kali. Nanti, dalam 30 minit lepas tu kaaa dia gerak kiri kanan atas bawah lagi, itu kira dua kali. Selalunya complete dalam pukui 3.00 petang kaaa, pukui 4.00 petang kaaaa. Kalau masuk pukui 7-8 malam belum complete 10 kali, awak pi hospital nanti doktor monitor pakai CTG. Jangan takut ahh. Takdak papa nyaaa."
(Sila baca dengan loghat Penang ye kawan-kawan.)

Iklan Kit Kat : Thanks Azaneza. Walau loghat anda telah bertukar kepada Penang secara 99%, tetapi anda masih mengekalkan 'eh-eh' Johor itu. Syabas! :p

Dan aku pon menepuk dahi. Macam itu rupanya kiraan dia. Maksudnya, aku sudah salah kira lah selama ni. Punyalah confident dok tunggu-kira-tunggu-kira. Rupanya salah. Ngeh~

Tapi masalah sekarang ni ialah, aku selalu tertinggal kira. Baby gerak aktif aku kira satu kali. Malas nak keluarkan Buku Merah, simpan dalam kepala. Jap lagi, baby gerak aktif lagi, aku kira satu kali balik. Sampai kesudah asyik satu kali. Lastly, tak ingat nak tanda dalam Buku Merah. Tawakal ajelah bila kena soal dengan nurse nanti.

Korang ada tips pasal Carta Pergerakan Bayi ni tak?

21 comments:

  1. kita catit buku biasa dulu bila kt opis ..sbb buku merah sentiasa dlm kereta..malas plak nak kuar..kolo kt rmh..igt dlm kepala je :P
    -evyn-

    ReplyDelete
  2. Same tactic!

    Ingat dalam kepala je. Then end of the day tulis bila gerak yang kali ke-10.

    Sometimes on the way nak sampai clinic baru nak fill up for the whole week. Gila pemalas. Perangai dari zaman sekolah malas buat homework terbawa-bawa sampai sekarang.

    Hehehe. :P

    ReplyDelete
  3. kite lak sllu terlupa nk tick. takot kene marah, tulis je jam yg lebih kurang sama dgn the previous day. cam poyo kan? takot dgn nurse ke concern ttg kandungan nihh?

    dlm hati kate..alah, asal rasa bb aktif spjg hari, kire ok la tue. ade gerak pagi, tghari, ptg, mlm. ok whatt. - ayat nk sedapkn hati -

    ReplyDelete
  4. nieza br nk blaja camner nk kire... skang nurse tak suh kire lg.. yela kan br 20 weeks..:p
    tp disbbkn soooo excited (^0^), nieza dh beli 1 buku kecik yg senang nk letak lam handbeg..tanda kat situ dl, br tanda lam buku merah nnti.. nieza time pregnen ni asik lupe.. :p

    ReplyDelete
  5. heheheheh
    jangan ngelat dan jgn menipu tau
    kira betul2
    dayu dulu selalu lupa
    pastu bila nk gi check up, kelam-kabut tanda..hehehehe
    kat opis llah yg selalu lupa nak tanda

    ReplyDelete
  6. eventho tak isi buku merah dan doc tak penah check pon chart ni (cuma tanya "baby gerak ok tak?" so kat sini kira nya mmg kena track la movement baby tu kan), but i still did this fetal movement chart anyway.. sebab tahu betapa penting nya ia..

    my way, saya fotostat chart tu (chart saya version lain, tapi konsep tetap sama, 10kali sehari), dan lipat2 masuk dlm bekas handphone saya.. sebab bekas handphone tu saya angkut ke sana ke mari, senang nak tick.. oh, ada sekali pen bersaiz kecil yang boleh muat2 masuk bekas handphone tu.. kadang tu, time weekend especially, tgh jalan2 kan so head count je dulu.. tp ckp kat hubby jugak so dengan harapan dia ingat.. kalau lupa, saya agak2 la time nye tu :p

    ReplyDelete
  7. ouhhh gitu. Thanks for sharing aisyah! cume nak tanye...pergerakan kiri, kanan, atas bawah tu, bile eh baru bole rase pergerakan mcmtu, takat ni 24 weeks, rase satu tempat je rasenye hee

    ReplyDelete
  8. nasib baik bc entry aishah ni..kalo x, yana pun mesti buat mcm aishah..tiap kali rasa gerak kira 1 kali..penah buat gak sebelum, mmg lebih 10 kali ar..hahah betapa jakunnya

    ReplyDelete
  9. Evyn :
    Ingat dalam kepala? Kalau Aishah memang asyik satu kali lah jawabnya. Hahahaha.

    Hannah :
    Wuhuuuuu. Terror hebatlah awak semua ingat pakai kepala aje. Makan apa ni semua? :p

    Sharena :
    Itulah. Saya pon fikir macam tu. Tapi sentiasa make sure dia akan gerak pagi, petang, malam. Kalau tak gerak, saya akan cuit-cuit perut sampai dia gerak. Trauma sangatlah sekarang ni. :(

    Nieza :
    Samalah kita! Aishah pon ada simptom pelupa yang maha teruk. Kadang-kadang macam orang dah tua sangat dah. :p

    Dayu :
    Itulah masalahnya Dayu. Kat opis dah sibuk dengan banyak benda. Kadang-kadang, baby gerak pon macam tak perasan. So macam let go aje.

    Aneen :
    Saya pon ada fotostat tau. Lipat masuk handbeg. Tapi sekarang kertas tu dah lunyai keluar masuk handbeg. Ngeh~~

    Hanie :
    Masa masuk minggu ke-28. Dulu pon Aishah asyik tanya nurse bila boleh tick carta tu. Then dia kata, masuk minggu ke-28 (7 bulan). Hanie dah tak lama lagi dah tu.. :(

    Yana :
    Hahahaha. Kan? Konon macam baby aktif sangatlah. Padahal kita dah salah kira. Hehehehehe.

    ReplyDelete
  10. hahah..maria dlu pn kira mcm aisyah gak..salah sbnrnya..kena kira mcm yg kawan aishah tu ckp..dlm kul 3 mcm tu sllnya br complete 10

    ReplyDelete
  11. Maria :
    Dulu pon kira macam tu eh? Hahaha. Aishah ingat, Aishah sorang je yang salah.

    ReplyDelete
  12. saya dah 2x bersalin tak penah kira pergerakan bayi ni.hehe.nanti kalau2 pregnant ketiga leh jadikan entry ni rujukan ni.

    ReplyDelete
  13. Mrs Adam : Hahahaha. Awak lagi hebat ye? Tak pernah kira.

    ReplyDelete
  14. salam aishah.. jln2 terjumpe blog ni. gud info.. klakar igt, dlu pon kire cmtu gak, skali grk skali tick, tak smpai sejam dh ckup 10x.. hehe

    tp smpai skg dh 35 weeks pon kdg2 stil konpius ng care kire. cume nk sedapkan ati, make sure baby gerak pg ptg mlm ok la kot.. huhu terok tol..

    ReplyDelete
  15. Zuhaira : Saya pon macam gitu. Kadang-kadang tak dapat nak cope baby kick kan? So, saya make sure dia ada gerak pagi petang siang malam.

    ReplyDelete
  16. hye aishah...
    salam perkenalan...sy pon mom 2 be gak...
    da msuk 28 minggu ni ahkak misi soh start kira pergerakan bb...mula2 sy semangat la...tp bila kt opis slalu lupa nk tick...tmbh2 ms bz lak kn...x kn nk usung buku 2 pi merata tempat...hihihi!!
    blik umah br tick...
    alhamdulillah setakat arini bb gerak dr pg2 smpai mlm...

    aishah jaga diri & bb leklok taw..
    :)

    ReplyDelete
  17. Lady Angel : Susah nak stick kira 24 jam. Kita kan kerja kan? Tapi macam awak cakap, saya pon make sure dia gerak pagi petang siang malam. Hehehe. Awak pon take care ye?

    ReplyDelete
  18. hik2 teringat ms alin dok ngira danish dlm pewut thn lepas..dr pg sehingga kul 4 kita berada kt opis kan..? alin buat form lain n letak atas meja senang tiap kali baby gerak senang jew catit xpyh kuar buku merah..mlm alin tick smula..terlebey rajinn hik2..

    ReplyDelete
  19. Alynnz : Wah, rajinnya Alynnz! Aishah pulak nak menyalin balik sikit punya malas. Sampai nurse marah-marah. Hehehehe.

    ReplyDelete
  20. same like me! jakun sangat nk kira pergerakan baby. ohh rupanya dia kira mcm tu eh...hahahaha patutla nurse mcm pelik je bila tgk buku merah tu..kul 12 dh complete ten. nasib jumpa ur blog. thanks for the info eh! :)

    ReplyDelete
  21. Jap..sebenarnya mcmana nak isi borang pergerkana baby tu..leh bagi contoh tak...saya baru minggu ke 20.. tapi nak tau gaks cara nak isi borang tu.. sbb masa baby first, borangnya lain.. tak sama dgn buku baru ygmcm awak.bagi contoh ni.

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Designed by UMIESUEstudio 2014 : AISHAH RAHIM