Wednesday, September 2, 2009

Suntikan Kancing Gigi & 'Uniform' Ibu Mengandung...

macam biasa.... bulan puasa gini, mata memang mintak bantal...... kan best kalo sekarang berada di umah..... atas katil..... bawah selimut.... bukak kipas secara romantik.... haih, pulak dengan cuaca yang menggoda-goda...... sumpah tak tahan!! =p

oh ye, pagi tadi telah buat lawatan seperti biasa kat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak..... dan seperti biasa la kan, routine check yang sampai boleh terbosan-bosan duduk kat kerusi..... dengar ceramah free pulak dari jururawat..... eh, kenapalah tak tahu bersyukur orang tu nak kasi nasihat ni??

dan paling memeranjatkan, berat aku turun lagi 1.5kg!!! serius aku pelik..... padahal makan punyalah semangat skang ni.... dah tak ada muntah dan loya..... semua benda tengok pon nak makan..... semua benda dengar pon nak beli..... contoh;

anak sedara bernama iman:
ucu, rupa kuih pau ni macam burger kan??

mata terus terbayang burger special bersalut telur yang dijual kat gerai bawah blok..... mata dengan penuh harap bercakap secara perlahan;

aku :
sedap eh dapat makan burger.......

padahal masa tu baru lepas berbuka puasa..... baru je 10 minit tolak pinggan lepas telan nasi bersama lauk sambal tumis kerang..... Ya Allah, ape punya perut la ni.......

wahid punya concern terus nak turun gi beli burger..... nasib baik iman kat dada masih tebal..... konon tunjuk baik..... cakap tak payah beli..... perut dah penuh, kononnya..... :)

eh, berbalik kepada kisah check up tadi.....

dan selepas routine check semua..... jururawat pon telah memberitahu supaya pergi ke bilik suntikan dengan segera..... sebab dah time untuk amik suntikan ATT....

what?? kena suntik?? kenapa tak beritahu awal-awal ni??? macam nak perangkap ke hape ni??? :(

bagi melengahkan masa, patient yang kepoh ni bertanya kepada jururawat;

aku :
suntikan ATT tu apa puan??

jururawat :
suntikan untuk elakkan baby kena penyakit kancing gigi....

aku :
oh, ni sekali aje eh??

jururawat :
eh, kena 2 kali... bulan depan ada lagi sekali....


what????? ada lagi sekali???? kenapa macam rasa kena seksa sangat ni?? dengan muka penuh kesian, bangun dari kerusi.... terus menuju ke bilik suntikan.......

sampai aje bilik suntikan, tadah lengan..... dengan sekelip mata, jururawat dah siapkan keja menyuntik..... aik?? tak sakit la pulak...... pelik......

jangan pelik kalau tak rasa sakit masa disuntik.... sebab kebas tangan tak boleh angkat dirasa selepas 1 jam tangan kau kena cucuk..... peh!! sampai skang ni ha, dah pukul 4.00 petang pon..... aku masih tak mampu nak angkat tangan tinggi-tinggi..... nak pegang barang macam goyang...... serius punya kebas!!!

tapi tak ape la.... untuk anak..... :))

eh, dan hari ni adalah hari pertama memakai 'uniform' ibu mengandung...... punyalah payah nak pakai..... aku ni punya pemalu, sampai tahap jalan nak tutup muka pakai plastik beg.... padahal benda normal aje kan??

sampai aje kat sekolah, cikgu-cikgu yang bertembung buat muka terkejut;

cikgu N :
aik?? sejak bila ni?? tak tahu pon......

hello cikgu....... takkan la saya 'berisi' nak kena kompang satu sekolah...... ape punya soalan la kan??? tapi kebanyakkan cikgu-cikgu dan staf yang bertembung semua bagi ekspresi yang sama...... kata diorang, masa aku pakai baju kurung, langsung tak nampak perut...... nampak makin kurus lagi ada...... bila dah pakai 'uniform' ni, barulah nampak.......

hehehehehe..... okeh, aku harus admit baju kurung aku kebanyakkannya besar-besar...... dan bercorak pulak tu.... so, no wonder la kalo orang lain tak perasan perut aku...... kalo dipikirkan balik, nak pakai baju kurung sampai 9 bulan pon boleh...... tapi bila dah dinasihat oleh jururawat bagi mengelakkan bayi lemas atau kurang bergerak dek kerana getah kain, maka pakailah jugak......

syok jugak pakai 'uniform' ni.... :))

dan paling syok, bila suami sendiri pandang senyum-senyum.... pastu puji comel macam penguin.... eh, itu macam mengutuk!! tapi tak ape.... perkataan comel lebih bermakna..... kah kah kah..... dan paling-paling best, bila suami jalan sebelah pegang tangan macam aku dah sarat sangat........

hello encik wahid, semalam tak risau pon??

oh, perasaan ni buat aku gila!!

(",)

5 comments:

  1. em maria smp semalam sakit lagi bekas cucuk tu..huhu..harini dah makin baik..padahal ari ahad lepas br pas cucuk..huhu..tp lupa nk tanya kenapa kena cucuk kancing gigi tu..rs tak sanggup nk kena cucuk lg next month..huhu..

    ReplyDelete
  2. tahniah aisyah,
    sy kena suntik kancing gigi sebab doc kata nak elakkan jangkitan kuman, sebab sy kena ragut masa kandungan 15weeks, kena suntik xrasa apa pun sebab sakit luka sebab jatuh masa kena ragut tuh lagik sakit, sakit urat satu badan 2 hari lah baru boleh bangun...alhamdulillah baby xde ape2...
    masa pregnant ni mmg kalau boleh nak tido aje hehe keja kat umah xpedulik, keja kat ofis pun buat yang penting2 jek hehe...

    ReplyDelete
  3. aishah...suntikan tu mmg akan terasa sakit dan kebas2 kan? lama lak tu nak hilang rasa tu. masa nurul dulu pun mcm tu. tp masa suntikan kali kedua dah ok sikit tak rasa kebas2 dan sakit mcm masa suntikan pertama.

    ReplyDelete
  4. alaaa..tunjuk la gmbar kai baju tu,
    nk tgk..
    mesti da timbul perot tu eyh??
    sweet jerr..

    ReplyDelete
  5. maria : kalo tak salah, sebab kena cucuk ialah bagi mengelakkan bayi kena kancing gigi... memang rasa takmo kena cucuk lagi maria... tak sanggup!!

    baizura : hahahaha... pregnant memang menjadikan kita pemalas betul... sampai nak bangun pagi asyik duk pk alasan apa nak memonteng keja.. kah kah kah...

    nurul : ye ke suntikan kedua dah tak sakit?? haaa... syukur laa... yang pertama ni rasa nak pengsan... tangan membengkak tak boleh angkat dah... :(

    nano : hehehe.. nanti aisha upload eh?? =p

    ReplyDelete

Terima Kasih Kerana Sudi Meninggalkan Komen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Designed by UMIESUEstudio 2014 : AISHAH RAHIM